www.ekivolos.gr          

   http://ekivolosblog.wordpress.com

 

 

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ekivolos@gmail.com

                                  ekivolos_@hotmail.com

                                  ekivolos@ekivolos.gr

 

   

  Η ταυτότητά μας    ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 

«Όποιος σκέπτεται σήμερα, σκέπτεται ελληνικά,

έστω κι αν δεν το υποπτεύεται.»

                                                                                                                 Jacqueline de Romilly

«Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι η μητέρα παντός πολιτισμού.» 

                                                                                                                                                                     U.Wilamowitz

     

ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

«Τό ἑλληνικό μέτρον εἶναι τό πένθος τοῦ Λόγου»

Παναγιώτης Στάμος

Κλασσικά κείμενα-αναλύσεις

Εργαλεία

Φιλολόγων

Συνδέσεις

Εμείς και οι Αρχαίοι

Η Αθηναϊκή δημοκρατία

Αρχαία

Σπάρτη

ΣΧΕΤΙΚΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Θουκυδίδης

Το Αθηναϊκό πολίτευμα 

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Η δημιουργία της μακεδονικής φάλαγγος και ο μακεδονικός στρατός

(Απόσπασμα από το έργο του Γεωργίου Σταϊνχάουερ

«Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»)

 

Η εξέλιξη της πολεμικής τεχνικής φθάνει στο αποκορύφωμά της με τις αλλαγές που επέφερε ο Φίλιππος Β' στον οπλισμό και στην τακτική της φάλαγγος και γενικά στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου. Ο Φίλιππος ως όμηρος στη Θήβα κατά τη νεαρή του ηλικία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά και να επωφεληθεί από το παράδειγμα της οργάνωσης του θηβαϊκού στρατού, της τακτικής της μάχης και της στρα­τηγικής του Επαμεινώνδα.

Η μακεδονική φάλαγξ αποτελεί εξέλιξη της κλασσικής ως προς την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα. Η επιτυχία της οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: στο ανθρώπινο υλικό και στην υιοθεσία των νεωτε­ρισμών του Ιφικράτη στον οπλισμό, και του Επαμεινώνδα στη διάταξη του στρατεύματος. Καταρχάς πρόκειται για έναν εθνικό στρατό που αποτελείται από μακεδόνες χωρικούς, συνηθισμένους στην τακτική των συ­γκρούσεων στις μεγάλες πεδιάδες της Μακεδονίας με ελαφρά οπλισμέ­νους ορεινούς επιδρομείς, ανθεκτικούς στις μεγάλες εκστρατείες και αφοσιωμένους στον αρχηγό τους. Οι Μακεδόνες είναι οργανωμένοι σε τάγμα­τα με τοπική βάση και, όπως δείχνει π.χ. η πραγματοποίηση του ελιγμοί προσποιητής υποχώρησης του Φιλίππου στη Χαιρώνεια, είναι άριστα εκ­παιδευμένοι- έχουν συνεπώς όλα τα πλεονεκτήματα ενός μισθοφορικοί στρατού χωρίς τα μειονεκτήματά του. Ο εξαιρετικά αποτελεσματικός οπλι­σμός της φάλαγγος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση του Ιφικράτη, που σχεδίασε την αύξηση κατά 50% ή 100% του μήκους τοι ακοντίου και άλλες αλλαγές στον οπλισμό των πελταστών (Διοδ. 15 44. Nepos Iph. 1 3-4). Οι φαλαγγίτες, πεζέταιροι και ὑπασπιστές (η διάφορο μεταξύ τους ίσως ήταν κοινωνικής φύσεως, ο οπλισμός όμως δεν πρέπει να διέφερε) έχουν έτσι ως αμυντικό οπλισμό το θρακικό κράνος, τις πε­ρικνημίδες (ο θώρακας λείπει) και μια μικρή, διαμέτρου (κατά τον Ασκληπιόδοτο) 0,60-0,70μ, ελαφρώς κυρτή ασπίδα (γι αυτή των υπασπιστών αναφέρεται η ομοιότητα με την πέλτη) με δύο όχανα που κρέμεται με ιμάντα από το λαιμό αφήνοντας ελεύθερα τα χέρια για τη σάρισα. Η σάρισα, το κύριο όπλο του φαλαγγίτη, είναι ένα μεγάλο δόρυ, το μήκος του οποίου θα αυξηθεί σταδιακά από τα 4μ στα 6 μ.[1], με μικρή αιχμή και χωρίς σαυρωτήρα. Ο ρόλος του μικρού μακεδονικού ξίφους στη μάχη περιορίζεται στο ελάχιστο και θα υστερήσει -όταν έλθει η ώρα της σύ­γκρουσης- απέναντι στο ιβηρικό ξίφος του ρωμαίου λεγεωνάριου. Στα μαθήματα του Επαμεινώνδα οφείλεται η διάταξη και η τακτική της μα­κεδονικής φάλαγγος, καθώς και η αντίληψη του τελείως διαφορετικοῦ από τον κλασικό τύπο πολέμου, που βλέπουμε να τελειοποιείται από τον Φίλιππο και τον Αλέξανδρο. Στη βαθειά διάταξη της μακεδονικής φά­λαγγος είναι φανερή η επίδραση της βοιωτικής. Οι φαλαγγίτες είναι συ­ντεταγμένοι σε τάξεις των 1.500 ανδρών και σε βάθος 16 σειρών, από τις οποίες μόνο οι 5 πρώτες παίρνουν ενεργό μέρος στη μάχη, ενώ οι πίσω προσθέτουν μόνο το βάρος τους και με τις σηκωμένες σάρισες προστα­τεύουν τις πρώτες σειρές από τα βέλη. Έτσι όλο το βάρος της μάχης πέφτει τώρα πλέον στο σώμα των πεζεταίρων και των υπασπιστών (αρ­γότερα θα ονομασθούν λευκάσπιδες, χαλκάσπιδες, αργυράσπιδες και χρυσάσπιδες από το χρώμα των ασπίδων), που είναι τοποθετημένοι στα δε­ξιά τους[2]...

 

Λήψη του αρχείου-pdf

 

 

 

[1] 104. Το μήκος της σάρισας του Αλεξάνδρου (κατά το Θεόφραστο, Περί Φυτικών Ιστοριών 111,12,2 ήταν 12 πήχεις) αποτελεί ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που συνδέεται ίσως με το μήκος του μακεδονικού ποδός. Δεδομένου ότι την ίδια σάρισα έφερε και το βαρύ ιππικό, το μήκος της δεν μπορεί να περνούσε τα 4 μ. Στους μεταγενέστερους μακεδονικούς στρατούς, που γνώριζε ο Πολύβιος (28.19.2), το μήκος, που είχε φθάσει προηγουμένως(τον 3ο αι.) στους 16 πήχεις (7.10 μ.) μειώθηκε επί των ημερών του στους 14 ( 6,40).

 [2] 105. Οι σάρισες της πρώτης σειράς των φαλαγγιτών ήταν μάλλον κοντύτερες (τού­το βεβαιώνεται για τους υπασπιστές).