www.ekivolos.gr          

   http://ekivolosblog.wordpress.com

 

 

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ekivolos@gmail.com

                                  ekivolos_@hotmail.com

                                  ekivolos@ekivolos.gr

 

   

  Η ταυτότητά μας    ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 

«Όποιος σκέπτεται σήμερα, σκέπτεται ελληνικά,

έστω κι αν δεν το υποπτεύεται.»

                                                                                                                 Jacqueline de Romilly

«Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι η μητέρα παντός πολιτισμού.» 

                                                                                                                                                                     U.Wilamowitz

     

ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

«Τό ἑλληνικό μέτρον εἶναι τό πένθος τοῦ Λόγου»

Παναγιώτης Στάμος

Κλασσικά κείμενα-αναλύσεις

Εργαλεία

Φιλολόγων

Συνδέσεις

Εμείς και οι Αρχαίοι

Η Αθηναϊκή δημοκρατία

Αρχαία

Σπάρτη

ΣΧΕΤΙΚΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Θουκυδίδης

Το Αθηναϊκό πολίτευμα 

Η Νικίειος Ειρήνη

(αντίστοιχο κεφάλαιο στο έργο της Jennifer T. Roberts

«ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΠΑΡΤΗΣ»)

 

 

Όρκοι και σπονδές στο όνομα της ειρήνης έγιναν από 17 Σπαρτιάτες,  ανάμεσα τους και οι δύο βασιλιάδες, και από 17 Αθηναίους, ανάμεσά τους και ο Νικίας, το όνομα του οποίου πήρε η ειρήνη. Ήταν πιθανώς ο Νικίας, ο κυριότερος αντίπαλος του Κλέωνος στην αθηναϊκή πολιτι­κή, εκείνος που έβγαλε τον πιο ηχηρό στεναγμό ανακούφισης όταν έπαψαν οι εχθροπραξίες - ηχηρό και ανάρμοστο επίσης, αφού αντιμετώ­πιζε με φρίκη την προοπτική να χαλάσει το ιστορικό των επιτυχιών του στη μάχη, και ο φόβος του μήπως χάσει τη φήμη του νικητή έπαιξε ση­μαντικό ρόλο στην επιθυμία του για ειρήνη.

Οι όροι της ειρήνης για τους οποίους οι δύο συμβαλλόμενοι πή­ραν όρκο ότι θα τους τηρήσουν για πενήντα χρόνια ήταν παρόμοιοι με εκείνους της ανακωχής που είχε προηγηθεί. Κάθε πλευρά ήταν ελεύ­θερη να συμβουλεύεται κοινά ιερά χωρίς παρακώλυση και, με μερι­κές εξαιρέσεις, κάθε πλευρά θα έδινε πίσω ό,τι είχε αποκτήσει διά της βίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Αθήνα θα κρατούσε το μεγαρικό λιμάνι της Νισαίας και τα πρώην κορινθιακά εδάφη του Ανακτορίου και του Σολλίου στα δυτικά. Σε ό,τι αφορούσε τις πόλεις στη Θράκη, οι Σπαρτιάτες τις εγκατέλειψαν και οι Αθηναίοι τις μεταχειρίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους. Η Αμφίπολη και μερικές άλλες επρόκειτο να επιστρέψουν στην Αθηναϊκή Συμμαχία· η Άκανθος, η Άργιλος, τα Στάγειρα, ο Στωλός, η Σπάρτωλος και η Όλυνθος, των οποίων οι εξε­γέρσεις είχαν ενθαρρυνθεί από τη Σπάρτη, θα ήταν ουδέτερες, αν και επιτράπηκε στους Αθηναίους να χρησιμοποιήσουν την πειθώ (οτιδή­ποτε κι αν σήμαινε αυτό) σε μια προσπάθεια να τις ξανακερδίσουν. Στους κατοίκους της Χαλκιδικής επιτράπηκε να ζουν στις δικές τους πόλεις και η Αθήνα συμφώνησε να εγκαταλείψει τις βάσεις της στην Πελοπόννησο (και λίγο στα ανοιχτά της), στην Πύλο, στα Μέθανα και στα Κύθηρα. Μία δυσοίωνη ρήτρα, επιπλέον, πρόσθετε πως «αν λη­σμονηθεί κάτι περί οποιουδήποτε ζητήματος εκ μέρους του ενός ή του άλλου από τους συμβαλλόμενους, δε θα θεωρηθεί ασυμβίβαστο με τον δοθέντα όρκο αν κατόπιν συζήτησης που θα διεξαχθεί με ευθύτητα, επέλθουν στη συνθήκη οποιεσδήποτε αλλαγές για τις οποίες θα έμε­ναν σύμφωνοι Αθηναίοι και Λακεδαιμόνιοι συγχρόνως» - συγχρόνως και οι δύο, αλλά όχι κατ’ ανάγκη και οι σύμμαχοί τους. Αυτή η προσθή­κη δεν επρόκειτο να κάνει δημοφιλείς τις υπερδυνάμεις στην Ελλάδα...