www.ekivolos.gr            

   http://ekivolosblog.com

 

 

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ekivolos@gmail.com

                                  ekivolos_@hotmail.com

                                  ekivolos@ekivolos.gr

 

   

  Η ταυτότητά μας    ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 

«Όποιος σκέπτεται σήμερα, σκέπτεται ελληνικά,

έστω κι αν δεν το υποπτεύεται.»

                                                                                                                        Jacqueline de Romilly

«Κάθε λαός είναι υπερήφανος για την πνευματική του κτήση. Αλλά η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει τούτο το προσόν, να είναι η μητέρα παντός πολιτισμού.» 

U.Wilamowitz

     

ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

«Τό ἑλληνικό μέτρον εἶναι τό πένθος τοῦ Λόγου»

Παναγιώτης Στάμος

Κλασσικά κείμενα-αναλύσεις

Εργαλεία

Φιλολόγων

Συνδέσεις

Εμείς και οι Αρχαίοι

Η Αθηναϊκή δημοκρατία

Αρχαία

Σπάρτη

ΣΧΕΤΙΚΗ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Θουκυδίδης

Το Αθηναϊκό πολίτευμα 

ΚΑΤΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΦΥΣΗ ΔΟΥΛΟΙ

ΚΑΤ’ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (Πολ., Α 5, 1254 b 32 - 34)

 

5ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Φιλοσοφία και Κοσμολογία:

Αφιέρωμα στα 2400 χρό­νια από την γέννηση του Αριστοτέλη: Τόμος Πρακτικών

5th Interdisciplinary Conference on Philosophy and Cosmology: in celebration of the 2400th anniversary from Aristotle's birth: Volume of Proceedings

 

Γεώργιος Χ. Κουμάκης

Επ. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

gkoumaki@cc.uoi.gr

 

Περίληψη

 

Στην παρούσα εισήγηση καταβάλλεται η προσπάθεια να ερμηνευθεί η φράση του Αριστοτέλη: «Συμβαίνει δέ πολλάκις καί τουναντίον, τούς μέν τά σώματα ἔχειν ἐλευθέρων τούς δε τάς ψυχάς». Το χωρίο αυτό έχει χα­ρακτηριστεί από τους μεταφραστές δύσκολο, ενώ τονίζεται το πλήθος των ερμηνειών, που είναι συνολικά οκτώ. Από αυτές δύο είναι οι επικρατέστερες: Συμβαίνει όμως πολλές φορές και το αντίθετο: 1) οι μεν δούλοι να έ­χουν σώματα ελευθέρων και ψυχές δούλων, οι δε ελεύθεροι ψυχές ελευθέρων και σώματα δούλων. Σ ’αυτό το είδος της μετάφρασης ορισμένοι προσθέτουν εντελώς αυθαίρετα το επίρρημα μόνον και μεταφράζουν : οι μεν δούλοι να έχουν(μόνον) σώματα ελευθέρων οι δε ελεύθεροι μόνον ψυχές ελευθέρων. 2) ορισμένοι μεν άνθρωποι να έχουν σώματα ελευθέρων και ψυχές δούλων , άλλοι δε άνθρωποι να έχουν ψυχές ελευθέρων και σώματα δούλων. Έτσι ο θεσμός της δουλείας καθίσταται μάλλον αμφισβητήσιμος.

Κατά την ανάλυση των δοθεισών αυτών ερμηνειών αναδεικνύονται τα ασθενή τους σημεία, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να τις δεχτούμε , διότι, όπως προσπαθώ να δείξω, δεν απηχούν το νόημα των λόγων του Αριστο­τέλη, παρόλο που καμία από αυτές δεν αντίκειται στους κανόνες και στη σύνταξη της αρχαίας ελληνικής γλώσ­σας, ώστε φιλολογικά καμία να μην είναι εσφαλμένη. Το ζητούμενο όμως είναι το νόημα των λόγων του φιλο­σόφου, διότι μόνον αυτό μας δίνει την αληθινή φιλοσοφία του τόσο στον τομέα της λογικής όσο και της πολιτι­κής. Μοναδικό κριτήριο για την αλήθεια ή το ψεύδος, που τέθηκε κατά την πραγμάτευση του εδαφίου, είναι κατά τη ρητή δήλωση του Αριστοτέλη η εναντιότητα (τούναντίον). Σύμφωνα με τη φύση ο μεν ελεύθερος έχει λόγον, δηλαδή νοημοσύνη και όρθιο σώμα χρήσιμο για τον πολιτικό βίο αλλά άχρηστο για αναγκαία πράγματα, ο δε δούλος μετέχει απλώς του λόγου και έχει σώμα ισχυρό για χειρωνακτικές εργασίες.

Κατά τα υπονοούμενα του Αριστοτέλη η παρά φύση κατάσταση τους, που είναι εναντία προς την κατά φύ­ση, θα πρέπει να είναι νόθα και ενδιάμεση, δηλαδή μείξη των δύο ανωτέρω στοιχείων, ώστε στην ερμαφρόδιτη και οιονεί τερατώδη αυτή μορφή να μην υπάρχουν γνήσιοι ούτε δούλοι ούτε ελεύθεροι. Έτσι συμβαίνει ούτε ο κοινωνικά θεωρούμενος ελεύθερος λόγω της σωματικής του διάπλασης στην πραγματικότητα να είναι ελεύθε­ρος ούτε ο δούλος να είναι δούλος για τον ίδιο λόγο. Η αυτοαναίρεση αυτή των ιδιοτήτων του δούλου και του ελεύθερου στοιχεί προς τη ζητούμενη εναντιότητα κατά τον Αριστοτέλη, όπως ακριβώς το ίσο προς το μη ίσο ή το άνισο και το όμοιο προς το μη όμοιο ή το ανόμοιο. Με βάση τον προσανατολισμό αυτόν κατέληξα στην εξής εντελώς νέα ερμηνεία: Συμβαίνει όμως πολλές φορές και το αντίθετο, δηλαδή οι μεν ελεύθεροι να έχουν σώμα­τα ελευθέρων και ψυχές δούλων οι δε δούλοι, ψυχές ελευθέρων και σώματα δούλων. Με την ερμηνεία αυτή παρέχεται η μοναδική δυνατότητα να αναιρείται τόσο ο ελεύθερος όσο και ο δούλος, ώστε να επιτευχθεί η αιτούμενη εναντιότητα, διότι κανείς τους δεν αξίζει το όνομά του.

     Πρέπει τέλος να λεχθεί διευκρινιστικά ότι ο Αριστοτέλης δεν μπορούσε να είχε πει: «οι μεν ελεύθεροι να έχουν σώματα δούλων» αντί ελευθέρων, όπως ίσως θα αναμενόταν από την αντίθετη πρόταση: « οι δε δούλοι ψυχές ελευθέρων», διότι, αν το έλεγε, η φράση θα συμπληρωνόταν με το: «και ψυχές ελεύθερων», αφού υπάρχει μεί­ξη σώματος και ψυχής στο ίδιο σώμα , οπότε δεν θα είχαμε τη ζητούμενη εναντιότητα με την αναίρεση του ε­λεύθερου, αφού δεν θα έπαυε να είναι ελεύθερος. Προτίμησα την ερμηνεία αυτή από την αντίστροφή της, που έχει ήδη καταγραφεί από άλλους ερμηνευτές, δηλαδή «οι μεν δούλοι να έχουν σώματα ελευθέρων οι δε ελεύθε­ροι ψυχές ελευθέρων», διότι στην περίπτωση αυτή δεν έχομε εναντιότητα, αφού δεν επιτυγχάνεται αναίρεση και στα δύο σκέλη της πρότασης. Συγκεκριμένα, ο ελεύθερος που έχει ψυχή ελεύθερου δεν αναιρείται. Ένας άλλος λόγος, που οδηγεί στην κατεύθυνση αυτή είναι ότι η κατάταξη των ατόμων σε κοινωνικές τάξεις γινόταν περισ­σότερο με βάση το ορατό κάλλος του σώματος παρά της ψυχής.